Analiza de nevoi EMPASS: perspectivele angajatorilor, școlilor și elevilor privind abilitățile pentru angajabilitate

Analiza de nevoi EMPASS: perspectivele angajatorilor, școlilor și elevilor privind abilitățile pentru angajabilitate

S-a încheiat etapa de analiză a nevoilor privind competențele transversale prioritizate de către angajatorii din Europa în cadrul proiectului EMPASS: The Employment Skills Pass.

Această inițiativă este cofinanțată de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+ Forward Looking și este implementată în România, Spania și Grecia de un consorțiu de 14 parteneri, inclusiv JA Romania. Proiectul își propune ca, pe durata a 3 ani, să creeze instrumentele și cadrul de certificare a competențelor transversale în rândul tinerilor, elevi și absolvenți de instituții de învățământ profesional și tehnic (TVET).

În această etapă au fost colectate și analizate date calitative și cantitative, prin chestionare adresate companiilor, instituțiilor educaționale și elevilor. Concluziile acestui raport vor sta la baza dezvoltării unui sistem de certificare a competențelor transversale dobândite de către elevii și absolvenții din învățământul profesional și tehnic (TVET).

Rezultatele analizei oferă o privire de ansamblu asupra unui set de abilități insuficient dezvoltate de sistemul educațional tradițional, dar esențiale pentru integrarea cu succes pe piața muncii. Deși școlile le asigură absolvenților formarea unui set de abilități soft, în topul celor mai căutate de către companii rămân comunicarea și lucrul în echipă, învățarea continuă, responsabilitatea și rezolvarea problemelor.

Raportul prezintă în detaliu și percepția elevilor asupra abilităților în care aceștia consideră că sunt cel mai bine pregătiți. Tinerii consideră că angajatorii pun mai puțin accent pe abilitățile interpersonale, comparativ cu cele orientate spre acțiune, rezultate sau eficiență personală. Învățarea continuă și proactivitatea sunt mai căutate de angajatori decât cred elevii.

Pe parcursul anului 2025, instituțiile educaționale cu specific profesional și tehnic (TVET) vor fi pregătite pentru a acționa drept centre de testare, iar elevii acestora vor avea posibilitatea să susțină o examinare digitală, răspunzând la întrebări bazate pe scenarii destinate să le evalueze 11 abilități transversale precum comunicare, ascultare activă, lucru în echipă, gândire critică, reziliență și atenție la detaliu.

Raportul complet ce prezintă în detaliu rezultatele analizei de nevoi poate fi accesat la https://jar.ro/empass-analiza-nevoi.