Pregătirea pentru carieră începe din liceu: 10.000 de elevi au făcut primii pași spre viitorul profesional, prin proiectul educațional Cheia succesului în carieră
Pe parcursul anului școlar 2024-2025, peste 10.000 de liceeni din întreaga țară au avut ocazia să exploreze lumea profesională într-un mod aplicat și relevant pentru economia actuală, în cadrul programului Job Incubator™. Prin sesiuni desfășurate la clasă, activități practice și resurse interactive disponibile pe platforma JA Learn™, elevii au înțeles mai bine ce presupune o carieră adaptată propriilor abilități, valori și aspirații. Dintre aceștia, 5.000 de tineri au beneficiat de activitățile suplimentare dezvoltate prin proiectul Cheia succesului în carieră și al parteneriatului educațional Junior Achievement România – Societe Generale Global Solution Centre, ajuns la al patrulea an consecutiv de implementare.
De la începutul colaborării din anul școlar 2021-2022, peste 30.000 de elevi au beneficiat de acces la platforma Junior Achievement, unde au primit sprijin în orientarea profesională, iar 11.200 dintre aceștia au fost îndrumați în cadrul webinarelor de către voluntari, care le-au oferit exemple concrete, din propria experiență.
„Ne bucurăm că, pentru al patrulea an la rând, ne-am implicat cu ajutorul colegilor noștri în dezvoltarea abilităților necesare tinerilor pentru a face față evoluției rapide a noilor tehnologii și a cerințelor pieței muncii.
Proiectul Junior Achievement Job IncubatorTM este unul dintre programele care reușește să ofere tinerilor informații esențiale pentru piața muncii și competențe menite să le asigure șanse mai bune de viitor.
De aceea, vom continua să susținem educația și pregătirea elevilor pentru viața de adult, aceste două direcții reprezentând investiții strategice în dezvoltarea oricărei societăți.”, a declarat Roxana Pătrașcu, Head of Communication and Citizenship al Societe Generale Global Solution Centre din România.
Profesioniști din business, alături de elevi
În cadrul proiectului, voluntarii Societe Generale Global Solution Centre – 29 de profesioniști din domenii diverse – au fost alături de tineri în sesiuni live, oferindu-le sfaturi practice despre cum să se pregătească pentru viața profesională. Aceștia le-au explicat elevilor cum se construiește un CV convingător, care sunt pașii unui proces de recrutare, cum își pot descoperi punctele forte și care sunt provocările reale ale pieței muncii.
De asemenea, au fost organizate 13 webinare și întâlniri interactive față în față, la care au participat 2.600 de elevi, iar întrebările tinerilor și răspunsurile experților au creat un spațiu autentic de învățare.
Inovație în învățare pentru elevii din București
În cadrul workshop-ului educațional Innovation Day™, 52 de elevi de la trei licee din București au fost implicați într-un proces intensiv de învățare prin colaborare. Pe parcursul activităților, aceștia au lucrat în echipe interdisciplinare pentru a dezvolta idei inovatoare, care să integreze tehnologia în procesele educaționale cu scopul de a identifica soluții viabile la problema tot mai presantă a expunerii excesive a tinerilor la ecrane. Această experiență a oferit elevilor oportunitatea de a-și exersa gândirea critică, creativitatea și abilitatea de rezolvare a problemelor, încurajându-i să propună intervenții sustenabile și adaptate contextului digital actual.
Experiențele trăite în cadrul programului, alături de resursele digitale și sprijinul voluntarilor, au avut un impact pozitiv, reflectat în feedbackul primit din partea profesorilor și elevilor implicați.
„Au fost foarte utile și interesante perspectivele și strategiile de căutare a unui loc de muncă, exemplele despre diferența dintre vocație și meserie sau despre ce presupune munca de voluntariat, ce sunt soft skills și care este importanța deținerii unor astfel de competențe, inclusiv necesitatea de perfecționare continuă.“ – Profesor, Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi (Iași, jud. Iași)
„O sesiune extraordinară. Totul a fost la superlativ și informațiile au fost foarte utile. M-au interesat și ajutat foarte mult în calitate de om, părinte și cadru didactic. Tema a fost de actualitate și interes pentru toate vârstele.” – Profesor, Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian (Zalău, jud. Sălaj)
„Mi-a plăcut foarte mult faptul că ne-au fost oferite exemple de aplicații/site-uri pentru a ne crea un CV profesionist sau a găsi diverse locuri în care să dobândim experiență și că ni s-au transmis informații valoroase despre cum putem realiza un CV cât mai comprehensiv.” – Elev, Liceul Teoretic George Călinescu (București)
„Cel mai mult mi-a plăcut schița legată de managementul timpului, deoarece în această perioadă simțim lipsa timpului suficient pentru a realiza tot ce ne dorim; astfel, informațiile prezentate m-au ajutat să înțeleg cum să prioritizez acțiunile legate de viitorul meu, creând în același timp și un echilibru între muncă și odihnă.” – Elev, Colegiul Petru Maior (Reghin, jud. Mureș)