Girls Go Circular: o nouă etapă încheiată cu 3500 de absolvenți ai programului de învățare și 5 echipe participante la Women and Girls in STEM Forum
S-a încheiat prima etapă a ediției a V-a a proiectului european Girls Go Circular, dezvoltat de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), în parteneriat cu rețeaua Junior Achievement din 35 de țări din Europa, inclusiv din România.
Proiectul a îmbinat componenta de parcurgere a unor conținuturi educaționale privind aplicarea economiei circulare în diferite domenii, inclusiv a celor deep-tech, cu oportunitatea de a participa la competiția de idei pentru eleve din cadrul Women and Girls in STEM Forum 2024.
La nivel național, prin intermediul platformei dedicate de e-learning a proiectului Girls Go Circular, peste 3500 de elevi, dintre care 2500 de fete, au avut ocazia de dezvoltare și certificare a competențelor digitale, antreprenoriale și a celor privind economia circulară. Aproximativ 300 de profesori au implementat, la clasă, conținuturi relevante și de actualitate privind integrarea sustenabilității în domenii precum Moda, Industria Plasticului, Semiconductorii, Urbanismul și Alimentația publică. Activitățile educaționale s-au desfășurat în format hibrid, prin accesarea individuală a conținuturilor de învățare în platforma online, precum și rezolvarea sarcinilor de lucru în echipă, ce încurajează utilizarea predării bazate pe provocare (challenge-based teaching) în rândul profesorilor.
Competiția de idei pentru eleve (Student challenge) din cadrul Women and Girls in STEM Forum 2024 s-a concentrat asupra propunerii unui instrument de Inteligență Artificială (IA) care să diminueze gradul de discriminare pe care femeile îl întâlnesc în viața de zi cu zi, la locul de muncă sau în mediul educațional. 5 echipe de câte 3 eleve au dezvoltat și prezentat idei inovatoare și orientate către comunitate, precum aplicații menite să sporească gradul de siguranță resimțit pe stradă prin sisteme de identificare și alertă, instrumente de reducere a diferențelor de remunerare între femei și bărbați, aplicații de promovare a echipelor feminine din sporturi considerate tradițional masculine, etc.
Echipa SafeWhisper, alcătuită din trei eleve și profesorul coordonator de la Colegiul Național Unirea din Turnu Măgurele, județul Teleorman, va reprezenta România la Women and Girls in STEM Forum 2024, organizat de EIT în luna octombrie, la Budapesta. Elevele au elaborat un prototip al unei aplicații ce abordează problema lipsei de siguranță resimțită de femei în spațiile publice. Prin colectarea și analiza unor date complexe cu privire la starea utilizatorilor, SafeWhisper este un instrument ce facilitează notificarea contactelor și serviciilor de urgență pentru o intervenție în timp real.
Celelalte echipe participante la competiția națională provin de la Colegiul Național Mihai Viteazul Turda, județul Cluj și Colegiul Național Mihai Viteazul Ploiești, județul Prahova.
"În cadrul Forumului de la Bruxelles, mi s-a părut foarte interesant să văd câte fete sunt pasionate de tehnologie, de circularitate, de STEM, și să descopăr ideile cu care au venit ele, întrucât am avut aceeași provocare și soluții foarte diverse. De asemenea, am apreciat că mentorii și persoanele din echipa de organizare a EIT au fost foarte dornici să ne ajute, să răspundă oricăror întrebări pe care le-am avut, tratându-ne ca pe niște viitoare profesioniste." – Elevă participantă la Women and Girls in STEM Forum 2023, desfășurat la Bruxelles.